wtorek, 17 lipca 2012

TARTA WISNIOWA


Przepis inspirowany tartą malinową-http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/07/tarta-malinowa.html. Maliny zastąpiłam wiśniami, a mielone migdały wiórkami kokosowymi. Smakuje równie dobrze, jak i nie lepiej niż pierwowzór :)

TARTA "CHERRY LADY"



Składniki:

Ciasto
  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 1 żółtko, 
  • szczypta soli.

Masa wiśniowa:
  • 75 dag wydrylowanych wiśni, 
  • 1 torebka kisielu wiśniowego. 

Piana kokosowa:
  • 4 białka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 10 dag wiórków kokosowych. 
Jak to robimy?

Przygotowujemy ciasto ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.
Robimy masę: wydrylowane i przekrojone na pół wiśnie mieszamy z kisielem (w proszku), układamy na cieście.



Ubijamy pianę z białek i cukru, następnie delikatnie łączymy z kokosem. Pianę układamy na owocach. 
Pieczemy około 30 minut w temp. 160 stopni.





Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...