Pasują dosłownie do wszystkiego- makaronów, kanapek, mięs...
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI W MIGDAŁOWEJ POSYPCE
Składniki (dla 4 osób):
- 2-3 polędwiczek wieprzowych (ok. 60 dag).
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
- 5 gałązek świeżego rozmarynu (gdy nie mamy to ew. 1 łyżeczka suszonego),
- 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego (ja używam jasnego),
- sól, świeżo mielony pieprz.
- 1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów,
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- świeżo mielony pieprz.
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki tartej bułki,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Mieszamy składniki marynaty.
Polędwiczki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w 2-3 cm grubości plasterki. Przekładamy do osobnego naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na ok. 2 h do lodówki.
Pomidory wyciągamy z zalewy, odsączmy i kroimy w cienkie paseczki.
Mieszamy z czosnkiem, parmezanem i pieprzem.
W moździerzu ucieramy migdały,
które potem mieszamy z tartą bułką i oliwą, tak aby posypka była wilgotna.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron, układamy polędwiczki. Na każdej kładziemy pastę z suszonych pomidorów, a na niej posypkę.
Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (aż wierzch będzie rumiany).
Smacznego!
Przepis z: kuchnia TV z programu "Para w kuchni 2"
te polędwiczki są przepyszne polecam, mój szwagier, który lubi tylko tradycyjne dania nie mógł się powstrzymać, dobrze że żonie udało się spróbować ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowały :)
Usuń