W sam raz na rozpoczęcie kurkowego sezonu. Ma niesamowity smak! Idealne połączenie grzybów, sera pleśniowego, suszonych pomidorów i boczku sprawia, że chwilowo jest to numer 1 wśród moich słonych wypieków! Przygotowanie jej jest dość pracochłonne, ale za to jaki efekt końcowy :)
Składniki (dla 4 osób):
ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki zimnego, kremowego twarożku,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1,5 łyżeczki octu winnego.
nadzienie:
- 3 cienkie plasterki boczku-drobno posiekane,
- 4-5 cebulek dymek (białe i zielone części),
- 1 roztarty ząbek czosnku,
- 70-80 dag oczyszczonych kurek (duże kroimy na kawałki, a małe zostają w całości),
- 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii (nie miałam, więc zastąpiłam 1/4 łyżeczki suszonej),
- 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku,
- 4-5 posiekanych suszonych pomidorów,
- 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
- 15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią (np lazur).
JAK TO ROBIMY???
Przygotowujemy ciasto- w misce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Robimy nadzienie: smażymy boczek na małym ogniu, na wytopionym tłuszczu szklimy dymkę, czosnek i grzyby.
Po 3-4 minutach dodajemy zioła, pomidory i wino. Gotujemy razem około 3 minut. Studzimy do temperatury pokojowej. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Po 3-4 minutach dodajemy zioła, pomidory i wino. Gotujemy razem około 3 minut. Studzimy do temperatury pokojowej. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm, pozostawiając 3-centymetrowy wolny brzeg. Posypujemy serem, zawijamy brzegi ciasta, tak by częściowo przykryły nadzienie.
Pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło udekorowane listaki tymianku.
Pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło udekorowane listaki tymianku.
Smacznego!
Przepis: KUCHNIA, 8-2011
Musiała być pyszna - uwielbiam zarówno wszelkie tarty, jaki i kurki.
OdpowiedzUsuńbyła :) ja też uwielbiam zarówno tarty, jak i kurki
UsuńPyszna, absolutnie wspaniała!
OdpowiedzUsuńSmacznie u Ciebie! Pozdrawiam:)