poniedziałek, 16 lipca 2012

TARTA Z KURKAMI

W sam raz na rozpoczęcie kurkowego sezonu. Ma niesamowity smak! Idealne połączenie grzybów, sera pleśniowego, suszonych pomidorów i boczku sprawia, że chwilowo jest to numer 1 wśród moich słonych wypieków! Przygotowanie jej jest dość pracochłonne, ale za to jaki efekt końcowy :)

TARTA Z KURKAMI




Składniki (dla 4 osób): 

ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki, 
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki zimnego, kremowego twarożku,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1,5 łyżeczki octu winnego.


nadzienie:
  • 3 cienkie plasterki boczku-drobno posiekane, 
  • 4-5 cebulek dymek (białe i zielone części),
  • 1 roztarty ząbek czosnku,
  • 70-80 dag oczyszczonych kurek (duże kroimy na kawałki, a małe zostają w całości),
  • 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii (nie miałam, więc zastąpiłam 1/4 łyżeczki suszonej),
  • 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku, 
  • 4-5 posiekanych suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
  • 15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią (np lazur).


JAK TO ROBIMY???

Przygotowujemy ciasto- w misce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. 
Robimy nadzienie: smażymy boczek na małym ogniu, na wytopionym tłuszczu szklimy dymkę, czosnek i grzyby.



Po 3-4 minutach dodajemy zioła, pomidory i wino. Gotujemy razem około 3 minut. Studzimy do temperatury pokojowej. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. 
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm, pozostawiając 3-centymetrowy wolny brzeg. Posypujemy serem, zawijamy brzegi ciasta, tak by częściowo przykryły nadzienie.



Pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło udekorowane listaki tymianku.




Smacznego!

Przepis: KUCHNIA, 8-2011 

3 komentarze:

  1. Musiała być pyszna - uwielbiam zarówno wszelkie tarty, jaki i kurki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. była :) ja też uwielbiam zarówno tarty, jak i kurki

      Usuń
  2. Pyszna, absolutnie wspaniała!
    Smacznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...