sobota, 14 lipca 2012

JAGODOWA MIŁOSC cz.1- MUFFINKI

Pierwsza z jagodowych inspiracji tego lata! Z pewnością te owoce mają w sobie "to coś". 

JAGODOWE MUFFINKI



Składniki (na 12 muffinek):
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 g cukru, 
  • 20 dag jagód, 
  • 1 roztrzepane jajko, 
  • 400 ml maślanki, 
  • 125 ml oleju. 
Jak to robimy?

W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Mieszamy zawartość obu naczyń, dodajemy jagody. Szybko mieszamy do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Rozdzielamy ciasto.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągamy z formy. Studzimy na kratce.

Smacznego :) 
Pomysł: http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Muffiny-jagodowe.html


P.S. Pamiętacie ten film i tą scenę?

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...