środa, 11 lipca 2012

TARTA MALINOWA

Lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis na paję malinową, specjalność krakowskiej cukierni Starowiczów (którą niebawem mam zamiar odwiedzić i spróbować oryginalnego ciasta, o czym na pewno Wam opowiem). 

TARTA MALINOWA





Składniki:

Ciasto
  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • szczypta soli

Masa malinowa: 
  • 30 dag malin, 
  • 1 torebka kisielu malinowego

Piana migdałowa: 
  • 4 białka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 10 dag mielonych migdałów.
Jak to robimy?
Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.

Robimy masę: maliny mieszamy z kisielem (w proszku), układamy na cieście. 



Ubijamy pianę z białek i cukru, delikatnie łączymy z migdałami. Układamy pianę na malinach.



Pieczemy około 30 minut w temp. 160 stopni.



Smacznego!

Źródło: KUCHNIA 8-2011

6 komentarzy:

  1. Niezwykle apetyczny deser. Przepis zapisuję, na pewno wkrótce zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odwiedziny :) i czekam na recenzję tarty :D

      Usuń
  2. Hmmm, a do ciasta nie potrzeba żółtek? Ja dodałam :) Całość wyszła pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam wersję z żółtkami i bez. Zdecydowanie wolę drugą opcję :)

      Usuń
  3. próbowałam-pyszne! tylko między ciastem a malinami dałam jeszcze budyń śmietankowy-wyszło mega, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...