To połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne. Słodycz bezy idealnie równoważy lekko kwaskowy agrest. Nic dodać, nic ująć!
MUFFINKI Z AGRESTEM
Składniki (na 12 sztuk):
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukry,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 100 ml oleju,
- 12-15 łyżek mleka,
- 36-48 sztuk agrestu (to jest około 25 dag).
na bezę:
- 2 białka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
JAK TO ROBIMY?
W misce łączymy suche składniki. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtka, następie dodajemy olej i mleko cały czas mieszając. Łączymy suche składniki z mokrymi.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Następnie rozkładamy ciasto. Do każdej babeczki wkładamy po 3-4 owoce agrestu.
Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę rozkładamy na ciasto, dzieląc między wszystkie muffinki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Przepis na ciasto trochę zmodyfikowałam z braku niektórych składników i zastąpiłam je innymi. Z efektu końcowego byłam jednak bardzo zadowolona :)
Super propozycja, bardzo podoba mi się pomysł muffinek z bezą :)
OdpowiedzUsuń