Czytałam wczoraj wywiad z Agnieszką Radwańską, w którym opowiadała o podróżach i kuchni. Jej ulubione potrawy pochodzą z Japonii, Chin i Włoch. Dziś wielki dzień w historii polskiego tenisa, tak więc o 15 trzymajmy mocno kciuki!
SOS GENUEŃSKI
Składniki (dla 4 osób):
- 2 szalotki drobno posiekane,
- 1 marchewka drobno posiekana,
- 500 g mielonej cielęciny,
- 100 ml białego wina,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- makaron,
- olej z pestek winogron,
- około 50 g tartego pecorino romano.
Jak to robimy?
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę i marchewkę przez około 8 minut, aż się przyrumienią. Dodajemy mieloną cielęcinę i dobrze mieszamy, rozdrabniając mięso. Podgrzewamy dalej około 10 minut. Wlewamy wino i gotujemy mniej więcej przez 3 minuty, aż wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bulion. Doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszmy ogień, wrzucamy natkę pietruszki i gotujemy bez przykrycia około 30 minut.
Gotujemy makaron. Potem dodajemy go do sosu i mieszamy przez około pół minuty.
Podajemy od razu posypane tartym serem.
Smacznego!
Przepis: GINO D'ACAMPO "Dieta Italiana"
POWODZENIA AGA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz