PIECZONY FILET Z BARRAMUNDI Z CZOSNKIEM
Składniki:
- 600 g fileta z barramundi,
marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 gałązki tymianku,
- 4 gałązki kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól,
- świeżo mielony pieprz
- sos:
- 200 g świeżego lub mrożonego bobu (zależnie od sezonu),
- 100 g cebuli,
- 50 g szynki parmeńskiej pokrojonej w paski ,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 70 g sera pleśniowego,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski.
Wykonanie:
Filety z barramundi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, soku z cytryny, tymianku, koprze, soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 - 190 stopni.
Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodajemy bób i gotujemy ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z łupinek. Na oleju z pestek winogron szklimy cebulę i czosnek, podlewamy białym winem i redukujemy. Następnie dodajemy starty ser pleśniowy, szynkę parmeńską i powstały sos łączymy z bobem. Na upieczonych filetach z barramundi układamy sos z bobu i szynki parmeńskiej, posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz