Czytałam wczoraj ciekawy artykuł o tym jak do Polski powoli wkracza moda slow fast food. Nie ukrywam, że bardzo mnie cieszy ten fakt, gdyż jestem fanką zdrowego odżywiania i uważam, że jest to świetna inicjatywa! Pozostając więc w temacie polecam przepis na szybki obiad, który doskonale nadaje się także na posiłek w plenerze.
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g mielonej cielęciny,
- 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku,
- 25 g bułki tartej,
- 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i posiekanych,
- 1 ząbek czosnku- posiekany,
- garść tartego parmezanu,
- 1 jajko,
- mieszanka sałat,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- olej z pestek winogron.
JAK TO ROBIMY?
Mieloną cielęcinę mieszamy z tymiankiem, bułką tartą, suszonymi pomidorami, czosnkiem i parmezanem. Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy ubite jajko i formujemy masę, którą dzielimy na cztery części. Każdą z nich delikatnie przyciskamy tak aby powstały okrągłe hamburgery. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy hamburgery około 4 minuty z każdej strony. Bułki podgrzewamy i układamy na nich liście sałaty, a następnie mięso.
Podajemy z wodą mineralną z cytryną.
Smacznego!
Przepis: "Dieta Italiana" Gino D'acampo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz