Ostatnie upały przypomniały mi pyszne sałatki, które podawano w Turcji. Przeważały w nich warzywa i feta. Sądzę, że poniższe przepis jest świetna kompozycją na letni obiad :)
MAKARON Z WARZYWAMI I FETĄ
Składniki (dla 4 osób):
- 1 czerwona cebula,
- 1 bakłażan pokrojony w kostkę o boku 1 cm,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia pokrojona w kostkę o boku 1 cm,
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
- świeża bazylia,
- 60 g fety,
- olej z pestek winogron,
- sól,
- pieprz,
- makaron.
Jak to zrobić?
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim cebulę, aż zmięknie. Dodajemy bakłażana i razem smażymy przez około 5 minut, potem wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy kolejne 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukinię i pomidorki. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu przekładamy na patelnię z warzywami. Mieszamy przez pół minuty na małym ogniu, tak aby nabrał smaku.
Zdejmujemy z gazu i mieszamy z fetą i bazylią.
Od razu podajemy.
Smacznego!
Przepis GINO D'ACAMPO "Dieta Italiana"
Wygląda pysznie, fajny pomysł na sałatkę, ja zamiast feta używam ser Bałkański z lidla,pyszny:)
OdpowiedzUsuń