wtorek, 3 lipca 2012

MAKARON Z WARZYWAMI I FETA

Ostatnie upały przypomniały mi pyszne sałatki, które podawano w Turcji. Przeważały w nich warzywa i feta. Sądzę, że poniższe przepis jest świetna kompozycją na letni obiad :)

MAKARON Z WARZYWAMI I FETĄ



Składniki (dla 4 osób):
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 bakłażan pokrojony w kostkę o boku 1 cm,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę o boku 1 cm, 
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • świeża bazylia,
  • 60 g fety, 
  • olej z pestek winogron, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • makaron. 


Jak to zrobić?

Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim cebulę, aż zmięknie. Dodajemy bakłażana i razem smażymy przez około 5 minut, potem wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy kolejne 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukinię i pomidorki. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu przekładamy na patelnię z warzywami. Mieszamy przez pół minuty na małym ogniu, tak aby nabrał smaku. 
Zdejmujemy z gazu i mieszamy z fetą i bazylią. 
Od razu podajemy. 



Smacznego!

Przepis GINO D'ACAMPO "Dieta Italiana" 




1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, fajny pomysł na sałatkę, ja zamiast feta używam ser Bałkański z lidla,pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...