Ciekawy przepis dla fanów filetów z indyka, a zarazem prosty i szybki w przygotowaniu.
CHRUPIĄCY FILET Z INDYKA Z ZIOŁAMI
Składniki (dla 4 osób):
- 60-70 dag fileta z indyka,
- 8 plasterków wędzonego boczku,
- kilka gałązek tymianku,
- 8 listków świeżej bazylii,
- olej z pestek winogron,
- 50 g solonego masła,
- 180 ml białego wina (użyłam półsłodkiego),
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
JAK TO ROBIMY?
Filet kroimy na 8 części, a następnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy kilka listków tymianku i bazylię. Składamy na pół, zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Następnie kładziemy mięso. Smażymy około 3 minut, do zrumienienia, odwracamy i dosmażamy kolejne minuty.
Usmażone filety odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie mieszamy z płynem na patelni. Sos podgrzewamy około 2 minut na dużym ogniu, by lekko go zredukować. Dodajemy pozostałe masło i doprawiamy solą i pieprzem.
Filety układamy na patelni i przez minutę obtaczamy w sosie.
Podajemy z kieliszkiem schłodzonego, wytrawnego wina.
Smacznego!
Inspiracja: GINO D'ACAMPO "Bounissimo!"
Pysznosci! Robilam kiedys kurczaka w podobny sposob, byl bardzo smaczny, wiec zaloze sie, ze i ten indyk taki jest :)
OdpowiedzUsuńIndyk był świetny :) Dzięki za komentarz :D
Usuńboskie danie!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam