poniedziałek, 30 lipca 2012

CHRUPIACY FILET Z INDYKA Z ZIOLAMI

Ciekawy przepis dla fanów filetów z indyka, a zarazem prosty i szybki w przygotowaniu. 

CHRUPIĄCY FILET Z INDYKA Z ZIOŁAMI



Składniki (dla 4 osób):
  • 60-70 dag fileta z indyka,
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • kilka gałązek tymianku, 
  • 8 listków świeżej bazylii, 
  • olej z pestek winogron, 
  • 50 g solonego masła,
  • 180 ml białego wina (użyłam półsłodkiego), 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 


JAK TO ROBIMY?

Filet kroimy na 8 części, a następnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy kilka listków tymianku i bazylię. Składamy na pół, zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczkami. 




Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Następnie kładziemy mięso. Smażymy około 3 minut, do zrumienienia, odwracamy i dosmażamy kolejne  minuty. 


Usmażone filety odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie mieszamy z płynem na patelni. Sos podgrzewamy około 2 minut na dużym ogniu, by lekko go zredukować. Dodajemy pozostałe masło i doprawiamy solą i pieprzem. 
Filety układamy na patelni i przez minutę obtaczamy w sosie. 

Podajemy z kieliszkiem schłodzonego, wytrawnego wina. 



Smacznego!

Inspiracja: GINO D'ACAMPO "Bounissimo!"

3 komentarze:

  1. Pysznosci! Robilam kiedys kurczaka w podobny sposob, byl bardzo smaczny, wiec zaloze sie, ze i ten indyk taki jest :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...