Dzisiaj kurki korzystając dalej z uroków sezonu na nie polecam
MAKARON Z KURKAMI W SOSIE MIODOWO-CYTRYNOWYM
Składniki (dla 2 osób):
- 2-3 garście makaronu,
- 200 g kurek,
- 3 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki,
- łyżka masła,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- tarty parmezan.
sos:
- 2-3 łyżki masła,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka śmietany do sosów.
JAK TO ROBIMY?
Oczyszczone i pokrojone kurki obsmażamy na gorącym oleju z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem (około 10 minut).
Topimy masło, ko którego dodajemy sok z cytryny, miód i śmietanę, a następnie odparowujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż sos uzyska lekką konsystencję. Dodajemy kurki i przez chwilę razem podgrzewamy.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie mieszamy go razem z sosem.
Podajemy posypane parmezanem.
Smacznego!
Przepis z książki "MY STORY MAKARON".
Zrobiłem, przepyszne.. Polecam.!
OdpowiedzUsuńteż lubię ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam