środa, 30 maja 2012

TRUSKAWKOWE POLEDWICZKI WIEPRZOWE

Nie da się ukryć, że jestem wielką fanką truskawek!
Truskawkowe menu jest ciekawą alternatywą dla klasycznego obiadu, a przy okazji odrobiną szaleństwa :D

TRUSKAWKOWE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE



Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g świeżych truskawek, 
  • 120 ml octu balsamicznego, 
  • 4 łyżeczki cukru pudru, 
  • sałata- masłowa i roszponka,
  • 2 polędwiczki wieprzowe około 600 g, 
  • olej z pestek winogron,
  • 100 ml bulionu, 
  • sól, 
  • pieprz. 


Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Mieszamy z cukrem pudrem i octem balsamicznym, odstawiamy na 15 minut. 



Na talerzach rozkładamy sałatę. Polędwiczki kroimy na ok. 3- 4 cm plastry i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zrumienienia. Odkładamy na talerz i chwilę czekamy, aby ostygły. 



Następnie kładziemy polędwiczki na sałacie.
Patelnię, na której smażyły się polędwiczki ustawiamy na średnim ogniu, wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy truskawki z sosem balsamicznym, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 minuty. Truskawki zdejmujemy z patelni i układamy na mięsie. Sos redukujemy na dużym ogniu i polewamy nim polędwiczki. 
Od razu podajemy.



Smacznego!

Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_truskawki/przepis.html

2 komentarze:

  1. U mnie też dziś polędwiczki, z tymi truskawkami bardzo kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z truskawkami brzmi na prawdę pysznie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...