Nie da się ukryć, że jestem wielką fanką truskawek!
Truskawkowe menu jest ciekawą alternatywą dla klasycznego obiadu, a przy okazji odrobiną szaleństwa :D
TRUSKAWKOWE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE
- 500 g świeżych truskawek,
- 120 ml octu balsamicznego,
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- sałata- masłowa i roszponka,
- 2 polędwiczki wieprzowe około 600 g,
- olej z pestek winogron,
- 100 ml bulionu,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Mieszamy z cukrem pudrem i octem balsamicznym, odstawiamy na 15 minut.
Na talerzach rozkładamy sałatę. Polędwiczki kroimy na ok. 3- 4 cm plastry i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zrumienienia. Odkładamy na talerz i chwilę czekamy, aby ostygły.
Następnie kładziemy polędwiczki na sałacie.
Patelnię, na której smażyły się polędwiczki ustawiamy na średnim ogniu, wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy truskawki z sosem balsamicznym, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 minuty. Truskawki zdejmujemy z patelni i układamy na mięsie. Sos redukujemy na dużym ogniu i polewamy nim polędwiczki.
Od razu podajemy.
Smacznego!
Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_truskawki/przepis.html
U mnie też dziś polędwiczki, z tymi truskawkami bardzo kuszą :)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami brzmi na prawdę pysznie;)
OdpowiedzUsuń