sobota, 11 lutego 2012

MAKARON PO KARAIBSKU

Co ciekawe jest to przepis na włoski makaron pochodzący z Karaibów.
Jak widać włoska kuchnia inspiruje mieszkańców całego świata.

                                                 MAKARON PO KARAIBSKU


Składniki (dla 2 osób):
  • 200 g makaronu tagliatelle (lub innego),
  • 1 papryczka chili,
  • 1 szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka pomidorów suszonych z zalewy,
  • 0,5 szklanki natki pietruszki,
  • 0,5 szklanki bazylii, 
  • olej z pestek winogron,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz
  • garść tartego parmezanu.


Wykonanie: 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy pieprz, drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. 

Smażymy na malutkim ogniu przez 7 minut, często mieszając. Wsypujemy cukier, sól i smażymy ok 3 minuty. Dodajemy posiekaną  natkę pietruszki i bazylię.
Makaron łączymy z sosem.
Na talerzach posypujemy wiórkami parmezanu i podajemy. 

Smacznego!

Przepis z książki A. Maciąg "Smak życia". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...