Jak widać włoska kuchnia inspiruje mieszkańców całego świata.
MAKARON PO KARAIBSKU
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu tagliatelle (lub innego),
- 1 papryczka chili,
- 1 szalotka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka pomidorów suszonych z zalewy,
- 0,5 szklanki natki pietruszki,
- 0,5 szklanki bazylii,
- olej z pestek winogron,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- sól,
- świeżo mielony pieprz
- garść tartego parmezanu.
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy pieprz, drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy pieprz, drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Smażymy na malutkim ogniu przez 7 minut, często mieszając. Wsypujemy cukier, sól i smażymy ok 3 minuty. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i bazylię.
Makaron łączymy z sosem.
Na talerzach posypujemy wiórkami parmezanu i podajemy.
Makaron łączymy z sosem.
Na talerzach posypujemy wiórkami parmezanu i podajemy.
Smacznego!
Przepis z książki A. Maciąg "Smak życia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz