Przeglądając dalej znalazłam zdjęcia z San Gimignano, jednego z moich ulubionych toskańskich miast- miasta wież. Kiedyś każda bogata mieszkająca tam rodzina miała wieże i była ona tym lepsza, im wyższa. Do dziś zachowało się 15 (z 72).
Pamiętam, że zmęczeni po całym dniu zwiedzania usiedliśmy w jednej z trattorii i moim kolejnym wspomnieniem z "średniowiecznego Manhattanu" jest niesamowita pizza, którą tam zamówiłam:
PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA:
Składniki (dla 4 osób):
ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 5 dag swieżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów pelati,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól,
- cukier,
- świeżo mielony pieprz.
dodatki:
- 1 kulka mozzarelli,
- 10 dag prosciutto crudo,
- garść zielonych i czarnych oliwek,
- 25 dag pomidorków koktajlowych,
- 2 duże garści rukoli,
- ew. pęczek świeżej bazylii.
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy pulpę- pomidory kroimy i doprawiamy oregano, solą, cukrem i pieprzem.
Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posypujemy starta na tarce o grubych oczkach mozzarellą oraz układamy połowę pomidorków (pokrojonych na pół).
Pizzę wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Wyjmujemy, układamy na niej prosciutto i oliwki i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 7 minut.
Po wyjęciu posypujemy pozostałymi pomidorkami, rukolą i ewentualnie bazylią.
Od razu podajemy.
Smacznego!
Uwielbiam takie połączenia, aż się przeniosłam sama do Toskani, dziękuję;)
OdpowiedzUsuńKocham te smaki!
OdpowiedzUsuńo jakie pyszne dodatki.
OdpowiedzUsuń