O moim uwielbieniu dla makaronów i papryczek chili mogłabym pisać długo. A jeśli dodam do tego młodą cukinię i fileciki anchois to wiele więcej do szczęścia mi nie potrzeba :D
Więc, jak w którymś numerze kuchni zobaczyłam ten przepis, to wiedziałam że na pewno na długo zagości w moim menu.
Kolejną zaletą tego przepisu jest czas przygotowania- mega szybki.
Dodaję go do ekspresowych obiadów.
CUKINIOWE PESTO
- spaghetti/ makaron,
- 2-3 młode cukinie,
- olej z pestek winogron,
- 3- 4 ząbki czosnku,
- ostra papryczka,
- puszka filetów anchois,
- pęczek pietruszki,
- kilka listków bazylii,
- parmezan,
- pieprz.
Wykonanie:
Cukinie kroimy w cienkie półtalarki i dusimy na oleju, aż do miękkości z posiekanym czosnkiem i papryczką. Fileciki kroimy. Miksujemy cukinię, fileciki, posiekaną pietruszkę i bazylię. Odstawiamy.
Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu mieszamy z sosem.
Posypujemy resztą pietruszki, bazylii i startym parmezanem. Od razu podajemy.
Smacznego!
Przepis: Tessa Caponi-Borawska
Ten przepis jest dla mnie! Też uwielbiam takie szybkie makarony :)
OdpowiedzUsuńrewela!
OdpowiedzUsuń