Dzisiaj, przeważnie jak w każdy czwartek propozycja na ekspresowy obiad.
Ta pochodzi z miesięcznika Kuchnia (5-2011) i przedstawiona jest jako DAJ MI 15 MINUT!, ale przygotowanie zajmuję jednak chwilkę dłużej :D
PIJANY KURCZAK
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z kurczaka,
- 2 szalotki,
- pęczek natki pietruszki,
- 330 ml jasnego piwa,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- olej z pestek winogron,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Filety kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy posiekaną natkę i dusimy przez około 10 minut.
Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Przed podaniem dekorujemy natką.
Smacznego!
Bardzo interesujące, musze spróbować :)
OdpowiedzUsuń:D ja następnym razem spróbuję z ciemnym piwem :)
OdpowiedzUsuń