poniedziałek, 14 maja 2012

TORTILLA Z CHORIZO, czyli podsumowanie GP Hiszpanii

Wielką sensacją zaończył się wczorajszy wyścig o GP Hiszpanii. Zupełnie niespodziewanie wygrał Wenezuelczyk Pastor Maldonado, na którego nikt nie stawiał. Drugi, zapewne ku wielkiej radości rodaków, był Fernando Alonso, a trzeci Kimi Raikkonen (kolejny z moich ulubionych kierowców), który mam nadzieję, że niebawem odniesie zwycięstwo :D

Przy okazji wyścigu czas na iście hiszpańską potrawę-

TORTILLA Z CHORIZO




Składniki (dla 2 osób):
  • 5 młodych ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 szalotka,
  • 150 g chorizo, 
  • 2 garści różyczek brokuła,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 jajka, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • sól, 
  • pieprz. 


Wykonanie:

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku na około 5 min. 
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy plasterki czosnku, posiekaną szalotkę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy chorizo pokrojone w kostkę i smażymy 5 minut. Wrzucamy brokuły, pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy kolejne 5 minut.

Dodajemy odcedzone ziemniaki i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego

i zalewamy roztrzepanymi jajkami doprawionymi solą i pieprzem. Wkładamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. 
Po wyjęciu przekładamy na talerze, posypujemy natką i od razu podajemy. 

Smacznego!

Przepis (w końcu) dodaję do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...