wtorek, 8 maja 2012

JOGURTOWE MUFFINY Z CYTRYNOWA NUTA

Muffiny te upiekła moja siostra! Przepis jest doskonały, bo prosty w wykonaniu.
Cytrynowa nuta wprowadza orzeźwiający powiew wiosny :)


Składniki na 12 muffin:

  • 125 g jogurtu naturalnego,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 2 duże jajka, 
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli, 
  • 125 g cukru. 


lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny. 


Wykonanie:

W naczyniu  mieszamy jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodajemy jajka, skórkę z cytryny i roztrzepujemy. 

Do składników mokrych dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Mieszamy trzepaczką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (wypełniamy je do 2/3 wysokości). 

Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut. 
Przygotowujemy lukier. Cukier miksujemy z sokiem z cytryny. 
Muffiny wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...