Cytrynowa nuta wprowadza orzeźwiający powiew wiosny :)
Składniki na 12 muffin:
- 125 g jogurtu naturalnego,
- 75 g roztopionego masła,
- 2 duże jajka,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 150 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 125 g cukru.
lukier:
- 200 g cukru pudru,
- sok z 1 cytryny.
Wykonanie:
W naczyniu mieszamy jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodajemy jajka, skórkę z cytryny i roztrzepujemy.
Do składników mokrych dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Mieszamy trzepaczką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (wypełniamy je do 2/3 wysokości).
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut.
Przygotowujemy lukier. Cukier miksujemy z sokiem z cytryny.
Muffiny wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy lukrem.
Smacznego!
Przepis zapożyczyłam z: http://mojewypieki.blox.pl/2012/04/Babeczki-jogurtowe-z-nutka-cytrynowa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz