Maj to czas szparagów. Niestety miesiąc ten już się kończy, więc musimy się spieszyć!
Na razie jestem dość zajęta ostatnim semestrem studiów, a przede wszystkim pisaniem pracy magisterskiej, ale na szczęście udało mi się zrobić parę smacznych dań ze szparagami.
Oto jedno z nich!
MAKARON ZE SZPARAGAMI
- makaron (ilość wg uznania),
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 10 dag cielęcej szynki konserwowej,
- 1 mozzarella,
- duży jogurt grecki/ bałkański,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Szparagi myjemy, odkrawamy końcówki i dzielimy na 3 części- końcówki, środek oraz główki.
W garnku zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy cukier. Wrzucamy końcówki szparagów, gotujemy ok. 4 minut. Następnie dodajemy środkową część i również gotujemy 4 minuty. Potem dodajemy główki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty,
W tym czasie kroimy mozzarellę w kostkę, a szynkę zwijamy w ruloniki i kroimy w paseczki.
Jogurt doprawiamy solą i pieprzem.
W garnku mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy na talerze i od razu podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz