Kuchnia Południowego Tyrolu to uczta zarówno dla ciała, jak i ducha. W tym regionie alpejska tradycja zderza się z śródziemnomorskim stylem życia. Atmosfera jest niepowtarzalna! Tak, jak i potrawy.
Dziś przedstawię jedną z nich- LASAGNE ZE SZPARAGAMI.
TYROLSKA LASAGNE ZE SZPARAGAMI
- 9 płatów lasagne,
- pęczek zielonych szparagów,
- 2-3 duże, dojrzałe pomidory,
- mozzarella,
- pęczek natki pietruszki.
sos beszamel:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- mleko,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Lasagne podgotowujemy 3 min we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy. Wyciągamy i przekładamy na talerz. Szparagi dzielimy na 3 części i gotujemy tak jak jest to opisane:
Przygotowujemy sos beszamelowy: topimy mało na patelni, dodajemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mleko, aż sos uzyska gładką, aksamitną konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pomidory kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Dno naczynia żarodpornego smarujemy 1/2 sosu. Następnie wykładamy 3 płaty lasagne. Układamy na nich 1/2 sosu pomidorowego i połowę szparagów i posiekanej natki. Przykrywamy makaronem i układamy kolejną warstwę. Na wierzch kładziemy lasagne, polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Dzielimy na porcje i nakładamy na talerze. Ozdabiamy główkami szparagów i natką.
Podajemy z kieliszkiem dobrego, wytrawnego białego wina.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz