smak nie do opisania!
Świeżość i prostota. Szyk i elegancja!
DLA CIEBIE MAMO :*
TARTA TRUSKAWKOWA Z KREMEM MIGDAŁOWYM
Składniki:
na ciasto:
- 250 g mąki,
- 140 g masła,
- 70 g cukru pudru,
- szczypta soli.
masa migdałowa:
- 300 ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 60 g cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 60 g startych migdałów.
dekoracja:
- truskawki,
- płatki migdałowe.
Wykonanie:
Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem, dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach.
Przygotowujemy masę migdałową: laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół, miąższ wyjmujemy i odkładamy. Zagotowujemy w garnuszku mleko z wydrążoną laską wanilii. Ucieramy żółtka z cukrem i miąższem wanilii na gładką masę, powoli dodając mąkę, a następnie mleko, nie przerywając przy tym ucierania. Gdy składniki się połączą, przekładamy masę do garnuszka i gotujemy na małym ogniu, bez przerwy mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starte migdały, czekamy, aż masa wystygnie, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masę przekładamy na upieczony kruchy spód, na wierzchu układamy pokrojone truskawki, posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Przepis Marty Grycan z miesięcznika KUCHNIA (8-2011)
wspaniale wygląda i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
OdpowiedzUsuń