Przy okazji warto wtrącić historię tej znanej na całym świecie pizzy. Pierwsza, współczesna wersja powstała w 1889 roku, kiedy królowa Włoch Małgorzata Sabudzka odwiedziła Neapol. Tamtejszy piekarz - Raffaelle Esposito przygotował dla niej specjalną potrawę - pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią, które reprezentowały barwy narodowe Włoch. Na cześć władczyni Esposito nazwał ją mergherita, a danie stało się symbolem Italii.
PIZZA CON SPINACI E MOZZARELLA
Składniki dla 2 osób:
- ciasto i pulpa:
http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/search/label/pizza
- mozzarella w kulce,
- świeży szpinak,
- oliwa,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na niej sos pomidorowy i starta na tarce o grubych oczkach mozzarellę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni na 15-20 minut.
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz