Słodka blondynka na przekór wciąż zimowej aurze.
BLONDIE
Składniki:
- 1 szklanka stopionego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 1 tabliczka białej czekolady pokrojonej w kostkę,
- około 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów.
Wykonanie:
W pierwszej misce mieszamy stopione masło z cukrem, a w drugiej przesianą przez sito mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Do maślanej masy dodajemy jajko i mieszamy mikserem, a następnie porcjami wsypujemy mąkę. Wrzucamy czekoladę, orzechy i migdały i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni.
Smacznego!
Trochę zmieniony przepis z najnowszego numeru KUCHNI (4-2013)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz