Przeglądając ostatnio różne strony znalazłam kolejny, genialny przepis Jamiego na łososia i nie umiałam się mu oprzeć!
CHRUPIĄCY ŁOSOŚ Z ORZEŹWIAJĄCYM DIPEM
- 400 g fileta z łososia,
- skórka i sok z 0,5 cytryny,
- pęczek posiekanych listków bazylii,
- olej z pestek winogron,
- sól,
- pieprz,
- jogurt grecki,
- ogórek,
- papryczka chili,
- mięta/ oregano,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy i wyciągamy ości. Ostrym nożem nacinamy mięso (na około 1 cm) i posypujemy otartą skórką z cytryny, listkami bazylii. Następnie wcieramy je w łososia i nacieramy solą oraz pieprzem i polewamy oliwą. Pakujemy w folię aluminiową i pieczemy 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Przygotowujemy dip. Obieramy ogórka, kroimy wzdłuż i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w kostkę i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, połową chili i mięty lub oregano. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kroimy w kostkę i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, połową chili i mięty lub oregano. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łososia wyciągamy z piekarnika. Przekładamy na talerze. Podajemy z dipem posypanym pozostałymi listkami bazylii.
Smacznego!
Przepis z programu Jamie w domu.
wspaniały ten Twój łosoś :)
OdpowiedzUsuńApetyczny ten łosoś ;)
OdpowiedzUsuń