Przy okazji dodaję go do ekspresowych obiadów.
PASTA AL POMODORO
Składniki (dla 2 osób):
- 4 duże, świeże pomidory,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 szalotka,
- olej z pestek winogron,
- bazylia,
- makaron (ilość wg uznania),
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Wykonanie:
Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojona w kostkę szalotkę i pieprz. Szklimy przez chwilę. Następnie dodajmy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, potem dusimy przez około 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Makaron gotujemy al dente.
Po zagotowaniu sos miksujemy.
Makaron polany sosem podajemy ze sporą ilością bazylii.
Smacznego :)
i miłego kibicowania!
Mmm... pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka!
OdpowiedzUsuń