Smaczne danie, idealne na upalne dni.
Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik, więc zostajemy dalej w temacie EURO 2012 (kulinarnie) i wczorajszego meczu Hiszpania-Chorwacja (który mnie lekko rozczarował).
Nazwa gazpacho pochodzi się najprawdopodobniej od łacińskiego słowa caspo, co oznacza drobne kawałki. Nie wiadomo, jak ta zupa dotarła do Andaluzji. Być może przepis na gazpacho przekazali Hiszpanom Maurowie.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 duże, dojrzałe pomidory,
- 1 żółta papryka,
- 1 ogórek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szalotka,
- 1 kromka pszennego pieczywa (namoczonego w wodzie),
- 2 łyżki octu balsamicznego (użyłam białego),
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanej świeżej bazylii,
- +
- ew. 1/2 l soku pomidorowego (nie dodawałam).
Jak to zrobić?
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Paprykę i ogórka myjemy, również kroimy w kostkę.
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Odkładamy około 1/5 warzyw . Kromkę obrywamy ze skórki, moczymy w wodzie i odciskamy. Pieczywo, pokrojone warzywa, ocet i oliwę miksujemy. Przyprawiamy pieprzem i ew. solą. Odkładamy na około 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy odłożonymi wcześniej warzywami i bazylią.
Paprykę i ogórka myjemy, również kroimy w kostkę.
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Odkładamy około 1/5 warzyw . Kromkę obrywamy ze skórki, moczymy w wodzie i odciskamy. Pieczywo, pokrojone warzywa, ocet i oliwę miksujemy. Przyprawiamy pieprzem i ew. solą. Odkładamy na około 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy odłożonymi wcześniej warzywami i bazylią.
buen provecho!
Lubię to danie. Ostatnio jadłam z miesiąc temu.
OdpowiedzUsuńJa je poznałam będąc na wakacjach w Hiszpanii i od tego czasu zawsze je je serwuję podczas letnich, gorących dni :)
OdpowiedzUsuń