Lekki, letni, delikatny tort.
TORCIK POZIOMKOWY
Składniki:
ciasto:
- 5 jajek,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy.
krem poziomkowy:
- 25 dag poziomek,
- 2 szklanki śmietany 36-procentowej,
- 2/3 szklanki cukru.
- listki mięty/melisy
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianą. Oba rodzaje mąki przesiewamy i łączymy z żółtkami, a następnie porcjami dodajemy pianę. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na dwa krążki. Jeden z nich wkładamy do tortownicy.
Przygotowujemy krem: odkładamy 2 łyżki poziomek, a resztę miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. 2/3 bitej śmietany mieszamy z musem poziomkowym i 1 łyżką owoców.
Krem wykładamy na krążek ciasta w torownicy, przykrywamy drugim krążkiem i wstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy pozostałą śmietaną, poziomkami i listkami mięty lub melisy.
Smacznego!
Przepis: Kuchnia, sierpień1999
pyszniutki
OdpowiedzUsuńTorcik nie dość, że wygląda bosko to do tego jest z moimi ukochanymi poziomkami :-)
OdpowiedzUsuńWoW! Jaka dużą warstwa poziomkowego kremu! Pychota!
OdpowiedzUsuń