Co to był za mecz (ostatni ćwierćfinał)! Jakie emocje! W końcu wygrała lepsza drużyna-Włosi.
Poniżej przepis bruschette, którą podałam podczas kibicowania :)
BRUSCHETTA Z BOBU I ŚWIEŻEJ MIĘTY
Składniki (dla 4 osób):
- 350 g świeżego, ugotowanego bobu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- 10 zielonych oliwek,
- ok. 12 listków świeżej mięty,
- sól,
- pieprz,
- 8-12 kromek ciabatty o grubości ok. 2 cm.
Jak to zrobić?
Do rondla nalewamy wodę i dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Bób gotujemy z czosnkiem przez 6 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i czekamy, aż przestygnie.
Następnie łuskamy go z łupin i miksujemy wraz z czosnkiem i sokiem z cytryny.
Rozdrabniamy i stopniowo dodamy oliwę, do uzyskania gładkiej pasty nadającej się do smarowania. Następnie dodajemy drobno pokrojone oliwki i połowę mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni opiekamy ciabattę przez około 3 minuty z każdej strony.
Gdy kromki ostygną smarujemy je pastą z bobu i układamy na talerzu. Posypujemy resztą mięty i podajemy.
Smacznego!
Przepis GINO D"ACAMPO "Dieta Italiana"
pasta wprost dla shreka:D
OdpowiedzUsuń