czwartek, 21 czerwca 2012

TAJSKI KURCZAK

Korzystając z chwilowej przerwy (wczorajszej) w rozgrywkach EURO 2012 smak z dalekiej Azji :)

Przy okazji, że dziś jest czwartek to dodaję ten przepis do ekspresowych obiadów

TAJSKI KURCZAK





Składniki (dla 4 osób):
  • 4 udka z kurczaka,
  • sok z 2 limonek,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki tartego imbiru, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • kolendra. 


Jak to zrobić?

Umyte i osuszone udka marynujemy w soku z limonek wymieszanym z drobno posiekaną papryczką chili, olejem, cukrem, miodem, imbirem, solą,  pieprzem i połową pokrojonej kolendry. 
Mięso odkładamy na około 2 h do lodówki (jeśli nie mamy czasu do od razu pieczemy), a następnie układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. 



Wkładamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, aż udka będą złociste i chrupiące. 

Upieczone udka posypujemy pozostałą kolendrą. Podajemy z ryżem. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...