Korzystając z chwilowej przerwy (wczorajszej) w rozgrywkach EURO 2012 smak z dalekiej Azji :)
Przy okazji, że dziś jest czwartek to dodaję ten przepis do ekspresowych obiadów
TAJSKI KURCZAK
Składniki (dla 4 osób):
- 4 udka z kurczaka,
- sok z 2 limonek,
- 1 papryczka chili,
- 4 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki tartego imbiru,
- sól,
- pieprz,
- kolendra.
Jak to zrobić?
Umyte i osuszone udka marynujemy w soku z limonek wymieszanym z drobno posiekaną papryczką chili, olejem, cukrem, miodem, imbirem, solą, pieprzem i połową pokrojonej kolendry.
Mięso odkładamy na około 2 h do lodówki (jeśli nie mamy czasu do od razu pieczemy), a następnie układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Wkładamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, aż udka będą złociste i chrupiące.
Upieczone udka posypujemy pozostałą kolendrą. Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz