Korzystając wciąż z uroków szparagowego sezonu...
JAJKO SADZONE NA SZPARAGACH
- 1 pomidor,
- 1 jajko,
- 5-6 zielonych szparagów,
- olej z pestek winogron,
- tarty parmezan,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamuje dolne, twarde części. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy około 3 minut, aż delikatnie zmiękną.
Na szparagi ostrożnie wbijamy jajko i smażymy dopóki się nie zetnie.
Doprawiamy solą, pieprzem i ziłami prowansalskimi. Na koniec posypujemy parmezanem i pomidorem. Od razu podajemy!
Smacznego :)
Przepis Tomka Woźniaka z ostatniego nr magazynu KUCHNIA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz