Prosty i rewelacyjny przepis Tessy Capponi-Borawskiej.
CYTRYNOWE SPAGHETTI Z ZIOŁAMI I ANCHOIS
Składniki (dla 4 osób):
- 1 pęczek natki pietruszki,
- duża garść liści bazylii,
- kilka gałązek świeżej mięty,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- puszka filetów anchois,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- pieprz,
- spaghetti (ilość wg uznania).
JAK TO ROBIMY?
Zioła i anchois drobno siekamy i mieszamy z oliwą oraz z skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku pieprzem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny, by smaki się połączyły.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy i od razu podajemy.
Smacznego!
Źródło: KUCHNIA 8-2012
Nigdy nie jadłam spaghetti z nutą cytryny. ;) Będę musiała się pokusić.
OdpowiedzUsuń