Miałam dość długą przerwę w blogowaniu... Najpierw byłam chora, potem przebywałam za zachodnią granicą,
a po powrocie herbata wylała się na laptopa... i niedawno go odzyskałam :D
Bayerische Semmelnknödeln
Składniki (dla 4 osób):
- 5 czerstwych kajzerek pokrojonych w cienkie kromki,
- 4 jajka,
- 125 ml ciepłego mleka,
- garść drobno posiekanej natki pietruszki (do smaku),
- sól,
- pieprz,
- świeżo tarta gałka muszkatołowa.
na sos:
- 0.5 kg świeżych lub mrożonych prawdziwków,
- garść natki pietruszki,
- 1 szalotka,
- 2-3 łyżki śmietany,
- sól,
- pieprz,
- olej z pestek winogron.
JAK TO ROBIMY???
Pokrojone bułki przez około 20 minut moczymy w mleku. Następnie dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a potem w dłoni formujemy knedle.
We wrzącej wodzie gotujemy przez około 10-15 minut.
Międzyczasie przygotowujemy sos, Szalotkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy drobno posiekane grzyby, chwilę smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pietruszkę i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Knedle podajemy z sosem.
GUTEN APPETIT!
Przerwa się opłacała. Przywiozłaś pewnie mnóstwo pomysłów
OdpowiedzUsuńWitamy ponownie:) Pyszny sosik
OdpowiedzUsuń