Błyskawiczne danie, w sam raz na ekspresowy obiad.
MAKARON Z CUKINIĄ I CYTRYNĄ
Składniki (dla 2 osób):
- 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach,
- skórka i sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 papryczki chili
- 2-3 łyżki słonecznika,
- spaghetti,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- olej z pestek winogron,
- sól,
- pieprz.
JAK TO ROBIMY?
Startą cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cukinię i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, słonecznik oraz skórkę i sok z cytryny, dusimy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron. Odcedzone spaghetti wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Od razu podajemy posypane tartym parmezanem.
Smacznego!
Inspiracja: Gino D'acampo : "Bounissimo!"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz