Ostatnie dni spędziłam poza Krakowem. Odpoczywając i przy okazji szukając grzybów :) Oto przepis z wykorzystaniem darów lasów :D
KURCZAK PIECZONY NA KURKACH
Składniki (dla 4 osób):
- 30-40 dag oczyszczonych kurek,
- 50 dag ugotowanych młodych ziemniaków (wyszorowanych, ale nie obranych) i pokrojonych na ćwiartki,
- 2 cytryny sparzone, umyte i pokrojone na ćwiartki,
- 2 łyżki musztardy,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 8 podudzi z kurczaka,
- 8-10 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz.
JAK TO ROBIMY?
Kurki mieszamy z ziemniakami, czosnkiem, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie i skrapiamy 3-4 łyżkami wody.
Na wierzchu układamy natarte solą i pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
Następnie mieszamy wszystkie składniki dania, przykrywamy i pieczemy kolejne 20 minut obniżając temperaturę do 180 stopni. Od razu podajemy udekorowane gałązkami tymianku.
Smacznego!
Inspiracja: KUCHNIA 8-2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz