Nigdy nie mów nigdy!
Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, gdyż odkąd pamiętam nie przepadałam za wątróbką. Jednak według tego przepisu jest pyszna!
MIODOWA SAŁATKA Z WĄTRÓBKAMI KURCZAKA I OCTEM BALSAMICZNYM
Składniki (dla 4 osób):
- 500 g wątróbek kurczaka,
- 4 garście rukoli,
- 100 g pestek słonecznika,
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- olej z pestek winogron,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
JAK TO ROBIMY?
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy wątróbki i pestki. Podsmażamy na średnim ogniu przez 6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie na talerzach układamy rukolę. Gdy wątróbki się usmażą zdejmujemy patelnię i wlewamy na nią ocet i miód. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wątróbki wraz z słonecznikiem układamy na sałacie i polewamy sosem.
Danie najlepiej smakuje z dużym kieliszkiem wina.
Smacznego!
Przepis: Gino D'acampo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz