środa, 22 sierpnia 2012

MIODOWA SAŁATKA Z WATROBKAMI KURCZAKA I OCTEM BALSAMICZNYM

Nigdy nie mów nigdy! 
Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, gdyż odkąd pamiętam nie przepadałam za wątróbką. Jednak według tego przepisu jest pyszna!

MIODOWA SAŁATKA Z WĄTRÓBKAMI KURCZAKA I OCTEM BALSAMICZNYM



Składniki (dla 4 osób):
  • 500 g wątróbek kurczaka, 
  • 4 garście rukoli,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • olej z pestek winogron,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.


JAK TO ROBIMY?

Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy wątróbki i pestki. Podsmażamy na średnim ogniu przez 6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie na talerzach układamy rukolę. Gdy wątróbki się usmażą zdejmujemy patelnię i wlewamy na nią ocet i miód. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wątróbki wraz z słonecznikiem układamy na sałacie i polewamy sosem. 
Danie najlepiej smakuje z dużym kieliszkiem wina. 

Smacznego!




Przepis: Gino D'acampo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...