Wczorajsze upały sprawiły, że poczułam się jakbym była w zupełnie innej części świata, stąd też pomysł na taki trochę egzotyczny obiad :)
KARAIBSKIE TORTILLE
Składniki (dla 2 osób):
na tortille:
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 szklanki wody.
farsz:
- 1 czerwona cebulka,
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 papryczki chili,
- 1 ząbek czosnku,
- mango,
- 5-6 plastrów ananasa,
- 250 g mrożonych krewetek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny.
JAK TO ROBIMY?
Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy sól oraz wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę, a następnie dzielimy na 8 części i wałkujemy kolejno na cienkie, okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni, przez około 30 s z każdej strony, aż zacznie się pokrywać brązowymi plamkami.
Przygotowujemy farsz: obraną cebulę siekamy, paprykę i papryczkę chili pozbawiamy pestek i kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ananasa siekamy w plasterki. Cebulę, czosnek i papryczkę szklimy na oleju, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy krewetki, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dusimy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy mango i ananasa oraz doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem tortille i zawijamy je. Od razu podajemy.
Smacznego!
Źródła inspiracji:
tortille- http://www.kwestiasmaku.com
farsz- KUCHNIA 1-2010
Fajne nadzienie:) Takiego jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńO, teraz by pasowało - Bosko bo karaibsko :D Bo trudno się faktycznie tym egzotycznym tortillom oprzeć...
OdpowiedzUsuńpo prostu nie mogłam się im oprzeć!
Usuń