W zeszłym tygodniu przygotowywałam razem z koleżankami referat na pewne pasjonujące zajęcia i przy okazji postanowiłyśmy razem zrobić coś na obiad, bo jak wiadomo wspólne gotowanie to rzecz fajna :)
Mój wybór padł od razu na tartę.
Nie byłabym sobą gdybym oczywiście nie wtrąciła o niej paru słów :D
Tarta to rodzaj wypieku składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie i jak i słone, w zależności od okazji i przeznaczenia.
Historię powstania przedstawię przy innej okazji, gdyż dzisiaj proponuję TARTĘ CUKINIOWĄ
(a zapowiadana opowieść będzie o owocowej).
Składniki (dla 4 osób):
kruche ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 2 łyżki wody,
- 0,5 łyżeczki soli.
nadzienie:
- 4 ząbki czosnku,
- 1 szalotka,
- 1 czerwona papryka,
- 2-3 małe, młode cukinie,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
- pęczek świeżego posiekanego koperku,
- 1 śmietana RAMA CREMEFINE do gotowania,
- 1 jajko,
- 20 dag sera żółtego,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym masłem. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy w kulę, przekładamy do miski, foliujemy i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Formę do tary wykładamy papierem i cienko rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni.
Nadzienie:
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Kroimy paprykę, cebulę i cukinię. Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno: czosnek, cebulę. Szklimy. Po pary minutach dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukinię i zioła prowansalskie.
Chwilę razem smażymy pamiętając, że warzywa nie mogą być za miękkie. Pod koniec wsypujemy koperek.
Mieszamy, studzimy i wykładamy na ciasto.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Równomiernie wylewamy na tartę i następnie posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut i pieczemy w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!
P.S Ostatnio zapomniałam najpierw upiec spód i od razu wstawiłam całość do piekarnika i tarta również się udała.
Tarty uwielbiam, twój przepis już ląduję u mnie w ulubionych:)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy :)
Usuń