czwartek, 22 marca 2012

KLOPSIKI W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Kolejna propozycja z cyklu EKSPRESOWY OBIAD. Po zeszłotygodniowej przerwie wracam z ulubionym daniem mojej mamy!

Szybka, pyszna inspiracja z wykorzystaniem suszonych pomidorów :)

Potrawa ta stała się niezwykle popularna wśród znajomych, więc liczę na to że również Wy obdarzycie ją sympatią. 

KLOPSIKI W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 50-60 dag mielonej cielęciny,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 1 szalotka,
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • filiżanka bulionu/ ew wody, 
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • przyprawa do gyrosa,
  • słodka papryka w proszku.


Wykonanie:
Mięso wyrabiamy ze startą cebulką, 1 łyżką bułki tartej, jajkiem, 1/3 łyżeczki soli, szczyptą pieprzu, 1 łyżeczką przyprawy do grosa. Moczonymi w zimnej wodzie dłońmi formemymałe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.



Klopsiki lekko obtaczamy w bułce tartej lub mące. Na patelnię wylewamy 3-4 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami i obsmażamy na niej klopsiki z każdej strony. W tym czasie wyjmujemy pomidory ze słoiczka i kroimy w paseczki, jak i również czosnek.
Kiedy kuleczki będą już rumiane 

dodajemy do nich pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa, 1/2 łyżeczki papryki i podlewamy gorącą wodą (lub rosołem), tak aby woda sięgała ¾ wysokości klopsików. Przykrywamy i dusimy około 15 min na małym ogniu.
Próbujemy sos. W razie konieczności doprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...