Kolejna propozycja z cyklu EKSPRESOWY OBIAD. Po zeszłotygodniowej przerwie wracam z ulubionym daniem mojej mamy!
Szybka, pyszna inspiracja z wykorzystaniem suszonych pomidorów :)
Potrawa ta stała się niezwykle popularna wśród znajomych, więc liczę na to że również Wy obdarzycie ją sympatią.
KLOPSIKI W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 50-60 dag mielonej cielęciny,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- 1 szalotka,
- 1 słoiczek suszonych pomidorów,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- filiżanka bulionu/ ew wody,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- przyprawa do gyrosa,
- słodka papryka w proszku.
Wykonanie:
Mięso wyrabiamy ze startą cebulką, 1 łyżką bułki tartej, jajkiem, 1/3 łyżeczki soli, szczyptą pieprzu, 1 łyżeczką przyprawy do grosa. Moczonymi w zimnej wodzie dłońmi formemymałe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Klopsiki lekko obtaczamy w bułce tartej lub mące. Na patelnię wylewamy 3-4 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami i obsmażamy na niej klopsiki z każdej strony. W tym czasie wyjmujemy pomidory ze słoiczka i kroimy w paseczki, jak i również czosnek.
Kiedy kuleczki będą już rumiane
dodajemy do nich pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa, 1/2 łyżeczki papryki i podlewamy gorącą wodą (lub rosołem), tak aby woda sięgała ¾ wysokości klopsików. Przykrywamy i dusimy około 15 min na małym ogniu.
Próbujemy sos. W razie konieczności doprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Apetycznie wyglądają. Mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam