Kontynuując narciarski wątek chciałam się podzielić rewelacyjnym przepisem na pizze pochodzącym z pewnej pizzerii w Predazzo.
Predazzo nie jest zbyt ciekawym miastem, określane jest jako przemysłowe, natomiast pizzeria, w której jedliśmy kolacje jest warta odwiedzenia :)
Proponują m.in. ciekawe przystawki z lokalnymi wędlinami i serami, smaczne pizze i pyszne desery.
PIZZA PORCINI E RUCOLA
Składniki (dla 4 osób):
ciasto:
- 250g mąki pszennej,
- 1/2 opakowania drożdży w proszku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- świeżo mielony pieprz.
pulpa:
- 1 puszka pomidorów pelati,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól,
- cukier,
- świeżo mielony pieprz.
dodatki:
- 1/2 opakowania mrożonych prawdziwków,
- 2 kulki mozzarelli,
- 2-3 garście rukoli.
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Formujemy kulkę, podsypujemy mąką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pulpę. Pomidory kroimy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, a następnie zagotowujemy i odparowujemy do uzyskania gęstego sosu.
Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach.
Pizze wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni.
Wyjmujemy i układamy na niej przesmażone na maśle prawdziwki, wkładamy jeszcze na 7 minut do piekarnika.
Po wyjęciu posypujemy rukolą i od razu podajemy!
Smacznego :)
Boska ta pizza! Mniam:)
OdpowiedzUsuńosobiście ją uwielbiam :) dzięki za wpis i zapraszam częściej :)
Usuń