poniedziałek, 19 marca 2012

CYTRUSOWY KURCZAK

Przepraszam za dłuższą przerwę w blogowaniu, ale ostatnio byłam i nadal jestem dość zajęta studiami (ostatni rok), więc mam trochę mniej wolnego czasu, jednak spróbuje nadrobić zaległości :) 

Dzisiejsze danie jest lekkie, świeże i wprowadza orzeźwiający powiew wiosny, tak jak ostatnie dni... 

                                CYTRUSOWY KURCZAK



Składniki (dla 4 osób):

  • 4 udka z kurczaka lub 8 podudzi


marynata:

  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • sok z 2 cytryn i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 50 ml tequili,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz. 


Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy solą. Pomarańczę i cytryny szorujemy, osuszamy, trzemy skórkę i następnie wyciskamy sok. Z wszystkich składników przyrządzamy marynatę, którą mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści. Mięso marynujemy (najlepiej całą noc). 

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 170 stopni. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy ok 40 minut, od czasu do czasu polewając marynatą.


Smacznego!

Przepis z książki A. Maciąg "Smak życia"

3 komentarze:

  1. fajny egzotyczny kurczaczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i bardzo smaczny. Bardzo lubię takie mięsno - owocowe połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. owocowe nuty są bardzo intrygujące :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...