Ostatnio wielu moich studiujących lub pracujących znajomych, którzy nie mają za dużo czasu na gotowanie prosiło mnie o przepisy na "szybki obiad".
W zeszłym tygodniu na nartach wpadliśmy wspólnie na pomysł, by stworzyć cykl- EKSPRESOWY OBIAD,
który postaram się aktualizować w każdy czwartek.
Założenie jest proste- proponowane przepisy przygotowujemy dosłownie w 30 minut. Oprócz tego mają by smaczne, kolorowe i kuszące swoim wyglądem :)
Zabawę czas zacząć!
Dziś pierwsza inaugurująca propozycja-
KOTLETY MIELONE W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH:
Składniki (dla 4 osób):
- 50 dag mielonej cielęciny,
- 10 dag płatków owsianych,
- jajko,
- szalotka,
- 2- 3 łyżek bułki tartej,
- 3-4 garści płatków kukurydzianych,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- ojej z pestek winogron.
Wykonanie:
Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok na kilka minut (ok.5). Cebulkę obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Mięso mieszamy z płatkami, cebulą, jajkiem i przyprawami- użyłam łyżeczki przyprawy kamisu do mięsa i cynamonu (zwyczaj zapożyczony z kuchnie greckiej, gdzie do każdego mięsa dodaje się odrobinę cynamonu dla lepszego smaku). Wyrabiamy i dodajemy natkę pietruszki tyle bułki, by kotlety łatwo się formowały.
Ja nie miałam w domu bułki tartej więc zamoczyłam małą kromkę chleba w wodzie i dodałam ją do masy.
Kotlety obtaczamy w płatkach kukurydzianych
i smażymy na oleju ( ok 5-7 minut z każdej strony). Przed podaniem rozkrawamy i sprawdzamy, czy są usmażone.
Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi w piekarniku i sałatą z ziołami i sosem vinaigrette.
Smacznego!!!
Przepis pochodzi z BIBLIOTECZKI PORADNIKA DOMOWEGO- "Obiad w pół godziny"
pomysł na ekspresowe obiady jest genialny :D będę zaglądać! a mielone w takiej panierce... hmm! ciekawy pomysł. do tej pory używałam płatków tylko do schabowych i skrzydełek :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że pomysł się spodobał :)
OdpowiedzUsuń