wtorek, 27 marca 2012

FIKUSNE POLEDWICZKI

Weekendy uwielbiam za to, że mam trochę wolnego czasu, który mogę przeznaczyć na gotowanie.
Nie muszę się spieszyć i mogę robić, to co lubię.
Przeglądając rano internet znalazłam świetny przepis na obiad i od razu wiedziałam, co z nim zrobić :)

                                                FIKUŚNE POLĘDWICZKI




Składniki (dla 4 osób):

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (~ 60 dag),
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 
  • 250 g mozzarelli w kulce,
  • 15 dag szynki dojrzewającej (użyłam parmeńskiej),
  • szałwia (oryginalnie świeżą, ale nie miałam to wykorzystałam suszoną),
  • łyżka masła, 
  • olej z pestek winogron,
  • śmietana 18%,
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego,
  • łyżeczka brązowego cukru, 
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz.


Wykonanie:

Polędwicę czyścimy z włókien i roimy w ok. 2 cm kawałki. Delikatnie rozbijamy. Nacieramy czosnkiem i posypujemy solą i pieprzem. Na każdym plasterku, na jednej połówce, kładziemy plasterek mozzarelli i szczyptę szałwii, składamy na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa. 


Zwijamy w plasterek szynki parmeńskiej i spinamy wykałaczką.


Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem i układamy roladki. Smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 minuty 




(na koniec mięso powinno być w środku całe wysmażone a ser miękki, dłuższe smażenie może spowodować, że mięso będzie twardniało). Zdejmujemy roladki i odkładamy na półmisek.

Na bazie powstałego na patelni płynu robimy sos. Trzymając patelnię na ogniu wlewamy 3-4 łyżki śmietany, ocet balsamiczny, cukier i zagotowujemy energicznie mieszając, tak aby uzyskać klarowną konsystencję. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.

Roladki podajemy z sosem oraz z ugotowanym makaronem z sosem Pesto.




Smacznego!


Przepis pochodzi z: 


http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/roladki_z_poledwicy_wieprzowej/przepis.html

3 komentarze:

  1. Same pyszne składniki - więc całość na pewno rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Olka - dokładnie, nie mogę się doczekać kiedy zabiorę się za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...