Weekendy uwielbiam za to, że mam trochę wolnego czasu, który mogę przeznaczyć na gotowanie.
Nie muszę się spieszyć i mogę robić, to co lubię.
Przeglądając rano internet znalazłam świetny przepis na obiad i od razu wiedziałam, co z nim zrobić :)
FIKUŚNE POLĘDWICZKI
Składniki (dla 4 osób):
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (~ 60 dag),
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 250 g mozzarelli w kulce,
- 15 dag szynki dojrzewającej (użyłam parmeńskiej),
- szałwia (oryginalnie świeżą, ale nie miałam to wykorzystałam suszoną),
- łyżka masła,
- olej z pestek winogron,
- śmietana 18%,
- 1 łyżka białego octu balsamicznego,
- łyżeczka brązowego cukru,
- sól,
- świeżo mielony biały pieprz.
Wykonanie:
Polędwicę czyścimy z włókien i roimy w ok. 2 cm kawałki. Delikatnie rozbijamy. Nacieramy czosnkiem i posypujemy solą i pieprzem. Na każdym plasterku, na jednej połówce, kładziemy plasterek mozzarelli i szczyptę szałwii, składamy na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa.
Zwijamy w plasterek szynki parmeńskiej i spinamy wykałaczką.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem i układamy roladki. Smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 minuty
(na koniec mięso powinno być w środku całe wysmażone a ser miękki, dłuższe smażenie może spowodować, że mięso będzie twardniało). Zdejmujemy roladki i odkładamy na półmisek.
Na bazie powstałego na patelni płynu robimy sos. Trzymając patelnię na ogniu wlewamy 3-4 łyżki śmietany, ocet balsamiczny, cukier i zagotowujemy energicznie mieszając, tak aby uzyskać klarowną konsystencję. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.
Roladki podajemy z sosem oraz z ugotowanym makaronem z sosem Pesto.
Smacznego!
Przepis pochodzi z:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/roladki_z_poledwicy_wieprzowej/przepis.html
Same pyszne składniki - więc całość na pewno rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńOlka - dokładnie, nie mogę się doczekać kiedy zabiorę się za gotowanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na mięsko
OdpowiedzUsuń