piątek, 10 lutego 2012

ZUPA KREM Z PORÓW

Lekkie zupy pobudzają apetyt przed daniem głównym, a te bardziej sycące są potrawą samą w sobie.
Poniższy przepis jest polecany szczególnie na rozgrzanie, w chłodne zimowe dni i kusi ciekawym smakiem i niesamowitym aromatem.

                                                      ZUPA KREM Z PORÓW

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 pory,
  • 1 łyżka masła,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • świeżo mielony pieprz, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • wywar z warzyw,
  • sól, 
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie, 
  • łyżka natki pietruszki, 
  • 100 g prażonych pestek np dyni, słonecznika...


Wykonanie: 
Pory myjemy, odcinamy korzonki i zielony pióropusz, a resztę cienko kroimy. 
Na patelni topimy masło, dodajemy sporo czarnego pieprzu i gałkę muszkatołową.
Następnie wrzucamy pory i posiekany czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. 

Całość zalewamy gorącym wywarem. Wrzucamy sól, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy 20 minut. Wyciągamy liść i ziele angielskie, a zupę miksujemy.
Posypujemy natką pietruszki i prażonymi pestkami, od razu podajemy.

Smacznego! 

Przepis znalazłam w książce Agnieszki Maciąg "Smak życia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...