Poniższy przepis jest polecany szczególnie na rozgrzanie, w chłodne zimowe dni i kusi ciekawym smakiem i niesamowitym aromatem.
ZUPA KREM Z PORÓW
Składniki (dla 2 osób):
- 2 pory,
- 1 łyżka masła,
- świeżo starta gałka muszkatołowa,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- wywar z warzyw,
- sól,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- łyżka natki pietruszki,
- 100 g prażonych pestek np dyni, słonecznika...
Wykonanie:
Pory myjemy, odcinamy korzonki i zielony pióropusz, a resztę cienko kroimy.
Na patelni topimy masło, dodajemy sporo czarnego pieprzu i gałkę muszkatołową.
Następnie wrzucamy pory i posiekany czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na patelni topimy masło, dodajemy sporo czarnego pieprzu i gałkę muszkatołową.
Następnie wrzucamy pory i posiekany czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość zalewamy gorącym wywarem. Wrzucamy sól, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy 20 minut. Wyciągamy liść i ziele angielskie, a zupę miksujemy.
Posypujemy natką pietruszki i prażonymi pestkami, od razu podajemy.
Smacznego!
Przepis znalazłam w książce Agnieszki Maciąg "Smak życia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz