CALZONE
Składniki (dla 2 osób):
na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej,
- 2 dag drożdży,
- 100 ml letniej wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- cukier,
- sól.
na nadzienie:
- 20 dag dobrej szynki,
- 1 puszka kukurydzy,
- 15 dag mozarelli,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- bazylia.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, w szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem i wodą. Następnie wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę i sól. Wyrabiamy, aż będzie miękkie. Formujemy w kulkę, przykrywamy ręcznikiem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je na papierze do pieczenia na kształt mniej więcej okręgu. Połowę smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym wcześniej z ok 2 łyżkami wody. Nakładamy szynkę, kukurydzę i posypujemy posiekaną bazylią i startym (na grubych oczkach tarki) serem.
Na koniec zawijamy pieroga i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 160 stopni, aż do zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz