niedziela, 5 lutego 2012

KOLOROWA FRITTATA

Frittata to danie graniczące między omletem, a jajecznicą. Łatwa w przygotowaniu i pyszna w smaku :)

                                                      KOLOROWA FRITTATA 



Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szalotka,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 papryczka chili,
  • 150 g kiełbasek chorizo,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 250 g szpinaku (mrożonego lub świeżego),
  • 4 jajka od kur z wolnego wybiegu,
  • 1/2 sera typu brie,
  • garść tartego parmezanu,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.


Wykonanie:
Na dużą rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki chorizo i podsmażamy, aż kiełbaska się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i papryczkę chili.

Smażymy przez chwilę. Wsypujemy pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę i smażymy, aż zmięknie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i rozmrożony wcześniej (na innej patelni szpinak), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez około 2 minuty.

Wlewamy roztrzepane w misce jajka doprawione solą i pieprzem.

Frittatę smażymy przez 4-5 minut na małym ogniu od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała po całej powierzchni patelni.
Pod koniec smażenia posypujemy frittatę serami.

Gdy sery się roztopią, to ściągamy ją z ognia i od razu podajemy.


Smacznego!

Przepis z: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/frittata_z_ziemniakami_szpinakiem_chorizo/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...