Tradycyjna wersja zawiera wyłącznie surowe składniki poza gotowanym jajkiem i bobem.
Według mieszkańców Nicei faux pas jest dodawanie do niej jakichkolwiek gotowanych warzyw, poza wcześniej przeze mnie wymienionymi.
Sałatkę serwuje się z tuńczykiem lub filetami anchois, ale nigdy z jednym i drugim jednocześnie.
Kiedyś tradycyjnie była podawana z anchois, gdyż tuńczyk uchodził za wykwintną i dość drogą rybę.
Moja dzisiejsza wersja jest uboższą i zimową wariacją tradycyjnej sałatki, gdyż warzywa o tej porze roku nie są takiej jakości, jak w lecie, chociaż czuć w niej wyraźnie powiew słonecznej Prowansji :)
SAŁATKA NICEJSKA
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 4 pomidory,
- 1 zielony ogórek,
- 200 g świeżego lub mrożonego bobu,
- 1 żółta papryka,
- kilka szalotek,
- puszka tuńczyka lub filetów anchois,
- sos vinaigrette,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- ew. jajko na twardo,
- oliwki,
- bazylia/ natka pietruszki.
Wykonanie:
Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w cząstki, a ogórka w plasterki, natomiast paprykę w paseczki. Tuńczyka wyciągamy z puszki i odsączamy na sicie. Szalotkę kroimy w krążki.
Na talerzach układamy kolejno na 1/4: paprykę, pomidory, bób i ogórka. Całość polewamy sosem vinaigrette, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szalotką i ziołami.
Na środku warzyw kładziemy tuńczyka.
bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz