wtorek, 31 stycznia 2012

FRANCUSKA KOLACJA, czyli SAŁATKA NICEJSKA

W ten mroźny wieczór postanowiłam przywołać jedno z wakacyjnych, słonecznych wspomnień z przed kilku lat, a zarazem jedno z moich ulubionych dań.
Tradycyjna wersja zawiera wyłącznie surowe składniki poza gotowanym jajkiem i bobem.
Według mieszkańców Nicei faux pas jest dodawanie do niej jakichkolwiek gotowanych warzyw, poza wcześniej przeze mnie wymienionymi.
Sałatkę serwuje się z tuńczykiem lub filetami anchois, ale nigdy z jednym i drugim jednocześnie.
Kiedyś tradycyjnie była podawana z anchois, gdyż tuńczyk uchodził za wykwintną i dość drogą rybę.

Moja dzisiejsza wersja jest uboższą i zimową wariacją tradycyjnej sałatki, gdyż warzywa o tej porze roku nie są takiej jakości, jak w lecie, chociaż  czuć w niej wyraźnie powiew słonecznej Prowansji :)

SAŁATKA NICEJSKA

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 4 pomidory,
  • 1 zielony ogórek,
  • 200 g świeżego lub mrożonego bobu,
  • 1 żółta papryka,
  • kilka szalotek,
  • puszka tuńczyka lub filetów anchois,
  • sos vinaigrette,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • ew. jajko na twardo,
  • oliwki,
  • bazylia/ natka pietruszki.


Wykonanie:
Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w cząstki, a ogórka w plasterki, natomiast paprykę w paseczki. Tuńczyka wyciągamy z puszki i odsączamy na sicie. Szalotkę kroimy w krążki.
Na talerzach układamy kolejno na 1/4: paprykę, pomidory, bób i ogórka. Całość polewamy sosem vinaigrette, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szalotką i ziołami.
Na środku warzyw kładziemy tuńczyka.


bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...