środa, 14 grudnia 2011

jesienna sałatka part 1

Ostatnie, ciepłe dni "polskiej złotej jesieni" wykorzystałam na kulinarne eksperymenty z pysznymi sezonowymi  owocami i warzywami (nie tylko polskimi).

JESIENNA SAŁATKA part 1

Składniki:

  • 50 g orzechów włoskich,
  • 250 g mieszanki sałat (np rukola, roszponka),
  • 30 g polędwiczki wieprzowej,
  • dojrzała gruszka,
  • 150 g sera pleśniowego- np. gorgonzola,
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • olej z pestek winogron,
  • sól,
  • cukier,
  • świeżo mielony pieprz.


Wykonanie:
Orzechy drobno siekamy i prażymy na patelni. Sałaty myjemy, otrząsamy z wody i rozkładamy na talerze. Z octu i oliwy robimy sos vinaigrette, do którego dodajemy cukier, sól i pieprz.
Mięso kroimy w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w paseczki, natomiast ser w kostkę. Na sałacie układamy polędwiczkę i posumujemy orzechami, serem oraz gruszką. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
(przepis z portalu http://kobieta.interia.pl/


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...