JESIENNA SAŁATKA part 1
Składniki:
- 50 g orzechów włoskich,
- 250 g mieszanki sałat (np rukola, roszponka),
- 30 g polędwiczki wieprzowej,
- dojrzała gruszka,
- 150 g sera pleśniowego- np. gorgonzola,
- 2 łyżki białego octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- olej z pestek winogron,
- sól,
- cukier,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Orzechy drobno siekamy i prażymy na patelni. Sałaty myjemy, otrząsamy z wody i rozkładamy na talerze. Z octu i oliwy robimy sos vinaigrette, do którego dodajemy cukier, sól i pieprz.
Mięso kroimy w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w paseczki, natomiast ser w kostkę. Na sałacie układamy polędwiczkę i posumujemy orzechami, serem oraz gruszką. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
(przepis z portalu http://kobieta.interia.pl/)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz