Każda z wysp posiada, własny, odrębny styl kulinarny. Np Bali dominuje ostra i obfita w przyprawy kuchnia, czego przykładem jest:
SATE AYAN - KURCZAK Z BALI
Składniki:
- 1 kg filetów z kurczaka,
- 4 szalotki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryczka
- 0,5 szklanki słodkiego sosu sojowego,
- 1 pokrojona łodyga trawy cytrynowej,
- 2 listki cytryny (lub ew. otarta skórka z 1 cytryny),
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 3 – 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 0,5 szklanki listków kolendry.
Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy ,osuszamy kroimy na spore kawałki. Szalotki i czosnek siekamy, dodajemy roztartą papryczkę i pozostałe składniki. Mieszamy i zalewamy piersi z kurczaka. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso wyciągamy z marynaty i układamy na silnie rozgrzanym grillu lub na patelni do grillowania. Podpiekamy z obu stron tak, aby się zrumieniło. Podajemy posypane kolendrą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz