poniedziałek, 12 grudnia 2011

cytrynowe spaghetti z krewetkami

O mojej miłości do makaronu, bez którego jak każdy Włoch lub Włoszka nie wyobrażam sobie życia, o jego wyższości nad innymi produktami żywnościowymi mogłabym pisać bez końca. Jest on podstawą wielu pysznych, pożywnych i łatwych w przygotowaniu dań, dlatego własnie nadszedł czas na pierwsze z nich...

CYTRYNOWE SPAGHETTI Z KREWETKAMI


Składniki:

  • spaghetti,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • olej z pestek winogron,
  • 200 g śmietany,
  • szklanka wywaru warzywnego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 250 g krewetek koktajlowych,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.



Wykonanie:
Posiekaną pietruszkę, szalotkę i czosnek smażymy na patelni wraz z pieprzem. W garnku gotujemy wodę wraz 0,5 łyżeczki soli i kilkoma kroplami oleju. Do wrzątku wkładamy spaghetti i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy wywar, sok z cytryny i dodajemy śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak aby sos odparował. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowane krewetki. Spaghetti odcedzamy i  mieszamy z sosem. Podajemy od razu na stół.
przepis z książki "MY STORY MAKARON"

Smacznego!

Owoce... morza!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...